Sosialistinen aikakauslehti. 3. näytenumero (tammikuu 1906)

1.4.2016 | Kirjasto

sos-aikakauskehti-kansiSosialistisen aikakauslehden kolmas näytenumero julkaistiin tammikuussa 1906.

Lehden tässä numerossa aloitettiin kirjoitussarja, jossa valmisteilla olevaa eduskuntauudistusta silmällä pitäen pyydettiin ulkomaisilta puoluetovereilta arvioita siitä, millaista vaalijärjestelmää sosiaalidemokraattien tulisi kannattaa. Tähän numeroon kirjoitukset on saatu Saksan sosiaalidemokratian ykkösnimiltä, SPD:n johtaja August Bebeliltä sekä puolueen teoreettisen lehden, Neue Zeitin päätoimittaja Karl Kautskylta. Heidän vastaustensa lisäksi lehdessä julkaistiin mm. J. J. Mikkolan kirjoitus sosialismin ja nationalismin suhteesta, jatkoa edellisessä numerossa aloitetulle O. W. Kuusisen kirjoitukselle sosialismista ja yksilön vapaudesta sekä Edvard Gyllingin pitkä artikkeli siirtolaisuudesta.

Bebeliltä ja Kautskylta kysyttiin:

“Mikä molemmista allamainituista vaalitavoista sosialidemokratian kannalta olisi asetettava etusijaan: 1) Enemmistövaalit yhden miehen piireissä (jälkivaaleilla), vaiko 2) suhteelliset vaalit pienemmissä (3–4 edustajan) tai suuremmissa, esim. lääneistä muodostetuissa (10–20 edustajan) vaalipiireissä?”

Bebel kannatti lyhyessä vastauksessaan mahdollisimman suurissa vaalipiireissä, jopa koko maan kattavassa yhdessä vaalipiirissä, järjestettäviä suhteellisia vaaleja, “koska ne ovat ainoat oikeudenmukaiset ja järkevät. Niissä yksin tulevat kaikki puoluevirtaukset voimansa mukaisesti huomioon.”

Kautsky taas huomautti, että teoriassa suhteellinen vaalitapa suurissa vaalipiireissä on paras vaihtoehto, mutta “käytännöllisistä syistä” hän piti sittenkin enemmistövaalitapaa parempana. Kautskyn mielestä ensinnäkin suhteellinen vaali oli “sitä monimutkaisempi, mitä oikeudenmukaisempi se on”, ja “sitä helpommin voivat vallassaolijat väärentää vaaleja”. Toinen syy suosia enemmistövaalia oli, että suhteellinen vaali “suosii pieniä puolueita” sekä “nurkkakuntia ja eriseuraisuutta, yksityisten ryhmäin irrottautumista suurista puolueista”, kun taas enemmistövaali “pakottaa […] väestön keräytymään suuriin puolueisiin ja unohtamaan kaikki pienet eroavaisuudet”.

Sisällys:

Rajat selviksi!
Enemmistövaalit vaiko suhteellinen vaalitapa? Ulkomaisten
puoluetoverien lausuntoja. I. A. Bebel, II. K. Kautsky
Sosialismi ja kansallisuus. J. J. Mikkola.
Siirtolaisuutemme ja tilaton väestö. Edvard Gylling.
Sosialismi ja yksilön vapaus (jatkoa). O. W. Kuusinen.
Katsauksia.

>>> Sosialistinen aikakauslehti. 3. näytenumero, tammikuu 1906. (pdf)

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentoi