Sosialistinen aikakauslehti. Numero 3 (helmikuu 1906)

1.9.2015 | Kirjasto

sos-aikakauskehti-kansiSosialistisen aikakauslehden kolmas numero julkaistiin helmikuussa 1906.

Lehden sisäkanteen on merkitty “näytenumero 4”, mutta kanteen “numero 3”. Tämä johtuu siitä, että lehteä julkaistiin näytenumeroina siihen asti, kunnes se sai julkaisuluvan, mikä tapahtui käsillä olevan numeron jo mentyä painoon. Kanteen ehdittiin kuitenkin muuttaa vuoden 1906 puolella julkaistujen lehtien oikea järjestysnumero, n:o 3.

Sosialismi.net ei ole onnistunut löytämään lehden kolmatta näytenumeroa, joka on ilmestynyt ennen tätä lehteä. Siinä julkaistiin mm. August Bebelin ja Karl Kautskyn vastaukset toimituksen kysymyksiin suhteellisesta ja enemmistövaalitavasta sekä Edvard Gyllingin artikkeli tilattomasta väestöstä ja siirtolaisuudesta.

Lehden tässä numerossa jatketaan edellisessä numerossa sarjaa, jossa ulkomaisilta sosialidemokraateilta kysytään mielipiteitä eri vaalijärjestelmistä – aihehan oli Suomessa tuolloin hyvin ajankohtainen. Tällä kertaa kysymyksiin vastaavat Eduard Bernstein ja Georg von Vollmar. Saksa on numerossa läsnä myös Karl Kautskyn artikkelisuomennoksen sekä Saksan sosiaalidemokraattien vaalikannatuksen pitkän aikavälin kehitystä käsittelevän analyysin muodossa.

Sisällysluettelo:

Vartija, mitä kuulu yö?
Hajota ja hallitse.
Enemmistövaalit vaiko suhteellinen vaalitapa? Ulkomaalaisten puoluetoverien lausuntoja: III Ed. Bernstein , IV G. von Vollmar.
Järjestynyt työväki ja järjestymättömät. Yrjö Sirola.
Venäjän sosialidemokratit ja sosialivallankumoukselliset. (Polemiikkia.) E. R. (Artikkelin on kirjoittanut E. Rubanowitsch. Toim.)
Sosialidemokratia Saksan valtiopäivävaaleissa. K. W. R.
Vanha ja uusi vallankumous.
Katsauksia.

>>> Sosialistinen aikakauslehti. Numero 3, helmikuu 1906. (pdf)

Avainsanat: , , , , , , , , , ,

Kommentoi