Gazaan laki sukupuolten erottelusta kouluissa

16.5.2013 | Lähi-itä, Uutiset

Gazan kaistaa hallitseva Hamas-puolue on säätänyt useita lakeja, joiden tarkoitus on erotella sukupuolia toisistaan, kirjoittaa uutistoimisto IPS.

Gazan kaistaa vuodesta 2006 hallinnut Hamas on säätänyt useita lakeja, joiden tarkoitus on erotella sukupuolia toisistaan, kirjoittaa uutistoimisto IPS. Tuorein esimerkki on ensi syksynä voimaan tuleva kielto, että miesopettajat eivät saa opettaa palestiinalaisia tyttöjä. “Lisäksi yhdeksää vuotta vanhemmat tytöt ja pojat erotellaan toisistaan kaikkialla Gazan kaistalla, mukaanlukien niissä yksityisissä ja kristityissä kouluissa, joissa molemmat sukupuolet opiskelevat ainakin osittain yhdessä. Laki tulee koskemaan seitsemää prosenttia Gazan yksityiskouluista, mukaanlukien kristityt koulut.”

IPS:n mukaan kehitys on jatkoa lakien sarjalle, joiden nojalla on mm. kielletty naisilta moottoripyörällä ajo ja vesipiipun polttaminen julkisesti. Myöskään miespuoliset parturit eivät saa leikata naisten hiuksia.

Hamasin kilpailijapuolue Fatahin hallitsemalla Länsirannalla sukupuolten erottelusta kouluissa ei ole lakia, vaikka käytännössä erottelu onkin yleinen käytäntö. IPS:n mukaan joitakin Gazan asukkaita kuitenkin ärsyttää, että heiltä viedään mahdollisuus valita lapselleen koulu, jossa tytöt ja pojat opiskelevat yhdessä.

Hamas voitti palestiinalaishallinnon vaalit vuonna 2006 päihittäessään korruptoituneena pidetyn Fatahin, mutta joutui kansainvälisten boikottitoimien kohteeksi. Seuraavana vuonna puolueet ajautuivat väkivaltaisuuksiin, ja lopputuloksena Hamasille jäi Gazan kaista kun taas Fatah jäi hallitsemaan Länsirantaa.

IPS: Hamas ‘Talibanising’ Gaza (3.5.2013)

Avainsanat: , , ,

3 kommenttia
Kommentoi »

 1. Mitenkään tähän artikkeliin liittymättä – mikähän tämä Inter Press Service oikein on?

  Jossakin yhteydessä muista sen tarjonneen artikkeleita joita ei voi tulkita muuksi kuin imperialististen interventioiden puolustelemiseksi.

 2. IPS on pieni uutistoimisto, jonka keskeinen toiminta-alueita on ns. kehitysmaauutisointi. Se varmaan julkaisee monenlaisia ja -sisältöisiä uutisia, niinkuin useimmat muutkin uutistoimistot.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Inter_Press_Service
  http://en.wikipedia.org/wiki/Inter_Press_Service

  Mitä IPS:n “luonteeseen” tulee, sitä on syytä käyttää lähteenä siinä missä NY Timesia tai Washington Postia, jos ne uutisoivat mielenkiintoisista aiheista.

 3. öh, mä olen joskus wähän hidas tajuamaan,
  mikä tuossa on mielenkiintoista?

Kommentoi