ILO: Ruotsin Laval-laki vastoin perussopimuksia

1.3.2013 | Eurooppa, Uutiset

Kansainvälisen työjärjestö ILO:n mukaan Ruotsin ns. Laval-laki on vastoin ILO:n perussopimuksia ja se tulisi muuttaa, uutisoi ay-keskusjärjestö SAK.

Ruotsissa tuli vuonna 2004 esiin tapaus, jossa Ruotsin rakennustyöväenliitto Byggnads yritti painostaa latvialaisen rakennusyhtiö Lavalin tytäryhtiö Balticia saarron avulla sopimusneuvotteluihin kanssaan. Baltic meni saarron vuoksi konkurssiin, ja emoyhtiö vei asian EU-tuomioistuimeen. Tuomioistuin piti Byggnadsin käyttämiä keinoja “kohtuuttomina” ja yritysten palveluntarjoamisoikeutta loukkaavina ja tuomitsi ay-järjestön maksamaan korvauksia. Ruotsin hallitus muutti maan lakeja vastaamaan tuomioistuimen suosituksia.

Nyt kansainvälinen työjärjestö ILO on arvostellut jyrkästi Ruotsissa tehtyjä lainmuutoksia, kertoo ay-keskusjärjestö SAK:n sivuillaan julkaisema uutinen.

“Lausunnossaan ILO kehottaa Ruotsia muuttamaan lainsäädäntöään, jotta se ei rajoittaisi ay-järjestöjen mahdollisuuksia painostaa työtaistelulla ulkomaisia yrityksiä kollektiiviseen työehtosopimukseen. Lisäksi Ruotsin hallituksen on ILOn mielestä korvattava Ruotsin rakennustyöläisten ja sähköasentajien liitoille yhteensä yli 300 000 euron maksut, jotka liittojen oli maksettava vahingonkorvauksena ja oikeudenkäyntikuluista latvialaiselle rakennusyhtiölle Lavalille.”

SAK: ILO: Ruotsin Laval-laki on ristiriidassa ILOn perussopimusten kanssa (28.2.13)

EIROnline: Unions fear ECJ ruling in Laval case could lead to social dumping (25.2.08)

Avainsanat: , ,

Kommentoi