Kreikka: Rakennustarviketehdas työväenkontrolliin

13.2.2013 | Eurooppa, Uutiset

Rakennusmateriaaleja valmistavan, toimintansa lopettaneen Viomihaniki Metalleytikin (Vio.Me) työntekijät ovat käynnistäneet toiminnan uudelleen työväenkontrollissa, kertoo aloitetta tukevan solidaarisuusliikkeen tiedote.

Thessalonikissa sijaitsevan, rakennusmateriaaleja valmistavan tehtaan työntekijät ovat käynnistäneet tehtaan uudelleen työväenkontrollissa eilen tiistaina, kertoo aloitetta tukevan solidaarisuusliikkeen julkaisema tiedote. Tehdas oli lopettanut toimintansa, ja työntekijöiden palkanmaksu oli lakannut toukokuussa 2011.

“Tiettyyn pisteeseen asti noudatimme vain laillisia keinoja, mutta huomasimme että se tie on hyvin pitkä”, kertoo Vio.Men ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Makis Anagnostou prosessista, joka johti tehtaan uudelleenkäynnistämiseen. “Tästä syystä kokouksemme päätti käyttää toisia keinoja.” Työntekijät ovat kuitenkin edelleen yhteydessä viranomaisiin asioiden selvittämiseksi.

Tehdas avattiin uudelleen 40 työntekijän voimin. Työntekijät yrittivät saada myös ammatillisten keskusjärjestöjen tukea hankkeelle, mutta saivat pettyä sekä maltillisempaan GSEE:hen että Kreikan kommunistista puoluetta lähellä olevaan PAME:en. Anagnostou ei halunnut mennä yksityiskohtiin, mutta hänen mukaansa PAME:lta olisi toivottu myönteisempää vastaanottoa. “Ei voi sanoa, että he ovat meitä vastaan, mutta eivät he meidän puolellemmekaan asettuneet. Tämä on se huono juttu.”

Hanke on kuitenkin saanut ruohonjuuritasolla huomattavaa kannatusta ja sen tueksi on järjestetty solidaarisuustapahtumia. Jää kuitenkin nähtäväksi, mihin se riittää, kuten hanketta tukevan ryhmän tiedotekin toteaa.

“Edessä on vielä pitkä tie: tuotantokustannukset ovat korkeita, luottoa on mahdotonta saada ja markkinatilanne on taantumassa epävarma. Työläiset ovat kuitenkin optimistisia: tukikonsertin ja lahjoitusten turvin yrityksen pitäisi selvitä ainakin ensimmäiset pari kuukautta.”

Vio.me.org: The machines of self-management have been switched on! (12.2.13)

Vio.me.org: The factory of Vio.Me (Industrial Mineral) starts production under workers’ control! (8.2.13)

Vio.me.org: VIO.ME: Law is the worker’s right and not the law of the bourgeoisie (7.2.13)

Avainsanat: , , ,

2 kommenttia
Kommentoi »

  1. Uutisessa mainitun M. Anagnostoun haastettelu maaliskuun alusta. Kuulemma Syriza on oikeistolaisin puolue, jota tehtaalla kannatetaan.

    http://rdln.wordpress.com/2013/03/05/workers-self-management-only-solution-interview-with-spokesperson-for-vio-me-occupation/

  2. Tuommoinen 23-minuuttinen tehtaanvaltaajien haastatteludokumenttipätkäkin löytyi, englanninkielisen tekstityksen kera.

    http://vimeo.com/60391518

Kommentoi