USA: Laki sallii pääsyn ei-kansalaisten tietoihin verkossa

31.1.2013 | Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Uutiset

Yhdysvaltain laki sallii maan hallituksen kerätä yhdysvaltalaisten yritysten kuten Googlen tai Amazonin verkkopalvelimilla olevia ulkomaiden kansalaisten tietoja, sanoo tietoturva-asiantuntija Caspar Bowden.

Yhdysvaltain laki sallii hallituksen kerätä ulkomaalaisten tietoja, joita säilytetään yhdysvaltalaisten yritysten kuten Googlen tai Amazonin verkkopalvelimilla, sanoi Microsoftin entinen tietoturva-asiantuntija Caspar Bowden viime perjantaina Brysselissä järjestetyssä seminaarissa. “[Laki] on kohdennettu tarkoituksella Yhdysvaltain alueen ulkopuolella asuviin muihin kuin Yhdysvaltain kansalaisiin, ja mahdollistaa kaikenkattavat valtuudet vuodeksi kerrallaan”, siteeraa Bowdenia EUobserver. Uutissivusto jatkaa:

“[Lain] artikla mainitsee nimenomaisesti, että Yhdysvaltain yleinen syyttäjä tai kansallisen turvallisuusviraston johtaja voivat valtuuttaa yhteisesti ja enintään vuodeksi kerrallaan todennäköisesti Yhdysvaltain ulkopuolella asuvaa henkilöä koskevan tiedustelutoiminnan.” Bowdenin mukaan laki sallii myös pääsyn yhdysvaltalaisten yritysten verkkopalvelimilla oleviin, ulkomaalaisten siellä säilyttämiin tietoihin.

EUobserver kirjoittaa, että EU-komission parhaillaan valmistelema tietoturvalainsäädäntö ei sisällä keinoja puuttua tällaiseen urkintaan.

EU-komissio ei halunnut kommentoida asiaa EUobserverille. “Tämä [yhdysvaltalainen laki] ei kuuluu niihin, joista meillä on jotain sanottavaa”, oikeuskomissaari Viviane Redingin edustaja sanoi sähköpostitse uutissivustolle lähettämässään viestissä.

Yhdysvaltain oikeusministeriön edustaja puolestaan kertoi, että Yhdysvallat on sitoutunut tietoturvan ylläpitoon eikä käytä lain suomia valtuuksia mielivaltaisesti tai poliittisiin tarkoituksiin.

EUobserver: US free to grab EU data on American clouds (28.1.13)

EUobserver: Estonian President: EU citizens should trust the state on data rights (24.1.13)

 

Avainsanat: , , , ,

Yksi kommentti
Kommentoi »

  1. Itse asiassa ylläoleva eri maiden kansalaisten urkinta on aika pientä siihen verrattuna, että USA:n miehittämättömät lennokit lentelevät toisten suverenien maiden päällä ja tappavat niistä lähetetyillä ohjuksilla kenet nyt sattuvat kulloinkin luulemaan miksi. Tämä on eritoten erittäin vaarallista kun suomi koko ajan lähestyy “yhteistyössä” Natoa. Yhteistyön merkeissä nämä miehittämättömät “lennokit” saavat varmasti vapaasti toteuttaa yhteisiä intresseja myös yhteistyömaiden kanssa. Syyksi voidaan ilmoittaa että niiden avulla etsitään kansainvälisiä terroristeja.

Kommentoi