Komissio suhtautuu varoen EU-separatismiin

17.10.2012 | Eurooppa, Uutiset

EU-komissio ei halua ottaa kantaa mahdollisuuteen, että nykyisistä EU-valtioista eroaisi osia, jotka hakisivat EU:n jäsenyyttä, kirjoittaa EUobserver.

Euroopan komissio vältti maanantaina ottamasta kantaa mahdollisuuteen, että jostakin EU:n nykyisistä jäsenvaltioista irtoaisi osa, joka hakisi EU:n jäsenyyttä, kirjoittaa EUobserver. Uutissivuston mukaan kysymys on periaatteellisesti ollut ilmassa nyt jonkin aikaa erityisesti Espanjan, Belgian ja Skotlannin tilanteen suhteen.

Espanjassa Katalonian itsenäisyyttä vaativat voimat ovat kasvattaneet suosiotaan huimasti, Belgian flaaminkielisten separatistipuolue voitti äskettäisissä paikallisvaaleissa, ja Skotlanti pääsi maanantaina sopuun Iso-Britannian hallituksen kanssa vuonna 2014 järjestettävästä, maan itsenäisyyttä koskevasta kansanäänestyksestä.

EU-komission edustaja kieltäytyi ottamasta kysymykseen yleistä kantaa, ja sanoi komission käsittelevän asiaa vain, jos sen päätettäväksi tuodaan jokin konkreettinen ja eritelty tapaus.

“Juuri kun kysymys uusista valtioista, jotka saattavat anoa jäsenyyttä, on siirtynyt akateemisista julkaisuista kohti todellisuutta, EU-virkamiehet – joilla ei ole tukenaan EU-sopimusten tuomaa opastusta – ovat siirtyneet odottavalle kannalle”, EUobserver kirjoittaa. “Vielä viime kuussa komissio oli puheliaampi. Puheenjohtaja José Manuel Barroso sanoi BBC:lle Skotlantia koskevassa haastattelussa, että EU:hun haluavien uusien valtioiden tulee hakea jäsenyyttä. Tämän jälkeen eräs komission edustaja antoi ymmärtää, että sama pätisi Kataloniaankin, mutta lausunnon sanottiin myöhemmin koskeneen ‘hypoteettisia’ tilanteita.”

BBC: Q&A: Scottish independence referendum (16.10.12)

EUobserver: Commission ducks questions on separatism in EU states (15.10.12)

BBC: Belgian Flemish separatists make gains at polls (15.10.12)

Avainsanat: , , , , ,

Kommentoi