Saksa: Ekonomistit eivät usko Kreikan selviävän

12.10.2012 | Eurooppa, Uutiset

Saksan johtavien taloustutkimuslaitosten raporteissa ei uskota Kreikan selviävän velkataakastaan, kirjoittaa Spiegel Online.

Saksan johtaviin taloustutkimuslaitoksiin kuuluvien Kielin maailmantalouden tutkimusinstituutin ja Hallen taloudentutkimusinstituutin raporteissa on esitetty epäilyjä Kreikan kyvystä suoriutua veloistaan ilman uutta “tukanleikkuuta” eli velkojen anteeksiantamista. Spiegel Onlinen mukaan ekonomistien näkemykset eivät tule ilahduttamaan kovinkaan monia tahoja.

“Kreikan velkojen uudelleenjärjestely vaatisi väistämättä maan kansainvälisten luotottajien mukaantuloa sen sijaan, että se koskisi vain yksityisiä sijoittajia, kuten viime kevään sadan miljardin euron tukanleikkuu”, lehti kirjoittaa. “[Viime viikon] torstaina Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble torjui Kansainvälisen valuuttarahaston esittämän tukanleikkuuajatuksen. Myös euroalueen valtiovarainministerit vastustavat ajatusta, ja Euroopan keskuspankki on sanonut, että sen kirjoihin merkittyjen Kreikan velkojen anteeksianto ei tule kysymykseen.”

Tutkimuslaitosten raporteissa Saksan tämän vuoden talouskasvuksi arvioidaan vain 0,8 prosenttia, ja ensi vuonna kasvun ennakoidaan olevan vain prosentin luokkaa – selvä huononnus aiempiin arvioihin verrattuna, joiden mukaan kasvu olisi kaksi prosenttia. Spiegel Online huomauttaa kuitenkin, että uudetkin luvut perustuvat sille oletukselle, että velkakriisi ei enää pahene nykyisestä, mutta tätä eivät pidä itsestään selvänä raporttien laatijatkaan.

Spiegel Online: Top German Economists Say Greece Is Lost (11.10.12)

Avainsanat: , ,

Kommentoi