EU-parlamentin puhemies kritisoi Actaa

15.2.2012 | Eurooppa, Uutiset

Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz on asettunut arvostelemaan parlamentin käsittelyyn tulevaa tekijänoikeussopimus Actaa, kirjoittaa EUobserver.

Acta on kansainvälinen sopimus, jonka on tarkoitus toimia maailmanlaajuisena tekijänoikeuksia ja niiden käyttöä säätelevänä sopimuksena. Tullakseen hyväksytyksi EU:n alueella se on hyväksyttävä jäsenmaiden parlamenteissa, EU:n ministerineuvostossa sekä Euroopan parlamentissa. Yli 20 EU-maata on jo allekirjoittanut sopimuksen.

EU-parlamentin puhemies, saksalainen sosiaalidemokraatti Martin Schulz, on kuitenkin nyt asettunut vastahankaan, sillä hänen mielestään sopimuksen teksti pitää neuvotella uudestaan. “Näiden kahden asian – tekijänoikeuksien suojaamisen ja [internetin] käyttäjien perusoikeuksien – välinen tasapaino otetaan tässä sopimuksessa huomioon kovin huonosti”, hän sanoi Saksan TV:n haastattelussa. EU-parlamentissa konservatiivien EPP-ryhmä tukee sopimusta, mutta EUobserverin mukaan demarien ja vihreiden ryhmät ovat äänekkäimpinä vaatimassa sopimuksen uudelleenarviointia.

Schulzin edustajatoveri Bernd Lange sosialistien ja demokraattien ryhmästä kertoi EUobserverille perjantaina, että oli virhe yhdistää samaan sopimukseen tuoteväärennökset ja tekijänoikeuksien sääntely digitaalisessa ympäristössä. “Huomauttaen, että parlamentti on kumonnut viime aikoina kaksi muuta sopimusta – terrorismin vastustamista koskevan niin sanotun Swift-sopimuksen sekä EU:n ja Marokkon välisen kalastussopimuksen – [Lange] vaati komissiota luopumaan salailevista käytännöistään Acta-neuvottelujen osalta.”

Viime viikolla Saksa ilmoitti lykkäävänsä sopimuksen hyväksymisprosessia, ja myös mm. Puola ja Slovakia ovat esittäneet varauksia. EU-Parlamentin ulkomaankauppavaliokunta käsittelee sopimusta ensi kerran maaliskuussa.

EUobserver: EU parliament chief joins anti-Acta camp (13.2.12)

BBC: Acta: Germany delays signing anti-piracy agreement (10.2.12)

Techpresident: Slovenian ambassador apologizes for signing ACTA, Poland halts ratification (3.2.12)

EDRi: EDRi launches complaint on lack of transparency of European Parliament on ACTA (2.12.11)

Avainsanat: , , , , , , ,

Kommentoi