Luottoluokittaja uhkaa EU:n AAA-maita alennuksella

7.12.2011 | Uutiset

Luottoluokittaja Standard & Poor’s on uhannut euroalueen kaikkia kuutta AAA-jäsenmaata luokituksen alentamisella, jos tuleva EU-kokous ei tee markkinoille mieleisiä päätöksiä, kirjoittaa EUobserver.

Standard & Poor’s kertoi aikomuksistaan maanantaina, muutamaa päivää ennen torstaina Brysselissä alkavaa EU-huippukokousta. Samana päivänä S&P:n ilmoituksen kanssa Saksan ja Ranskan presidentit olivat vähän aikaisemmin ilmoittaneet päässeensä sopuun talousunionin uudistamisesta mm. automatisoimalla budjettimääräyksiä rikkovien maiden rangaistuksia sekä helpottamalla päätöksenteon ehtoja.

EUobserverin mukaan S&P arvosteli EU:n kriisinhoitoa hitaaksi, vastahakoiseksi ja puolinaiseksi, ja vaati rahoitusresurssien suurempaa yhteisyyttä ja kansallisten budjettien tarkempaa yhteistä valvontaa. “Berliini ja Pariisi reagoivat S&P:n viestiin tiedotteellaan, jossa ne vakuuttivat, ‘että tänään yhdessä tekemämme päätökset tulevat vahvistamaan euroalueen hallintaa vakauden, kilpailukyvyn ja kasvun edistämiseksi'”.

Kolmen A:n maita ovat tällä hetkellä Ranska, Saksa, Suomi, Hollanti, Luxemburg ja Itävalta. Ranskaa S&P uhkasi kahden pykälän laskulla.

EUobserver: US agency issues eurozone ultimatum (6.12.11)

EUobserver: Franco-German deal would see EU court police national budgets (5.12.11)

Avainsanat: , , ,

Kommentoi