Italiakin ajautumassa kriisimaiden joukkoon

12.7.2011 | Eurooppa, Uutiset

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii kriisiytyvältä Italialta budjettikuria markkinoiden rauhoittamiseksi, kertoo EUobserver.

Liittokanslerin kommentit liittyvät Italian kasvaviin vaikeuksiin vuonna 2008 alkaneen rahoituskriisin pyörteissä. Euroalueen maat järjestivät hätäkokouksen maanantaina, koska Italian edellytykset saada lainaa heikkenivät äkisti viime perjantaina. Tämän on pelätty merkitsevän kriisin leviämistä Italiaan. EUobserverin mukaan maan valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen on euroalueen toiseksi suurin, heti Kreikan jälkeen. Italia on myös Euroopan unionin kolmanneksi suurin talous.

“Italian valtion 10-vuotisten velkakirjojen tuotto nousi perjantaina 2,45 prosenttiyksikköä yli vertailukohtana käytetyn Saksan valtionvelkakirjan tuoton, mikä merkitsee sille euroajan ennätystä. Italian valtionvelkakirjojen tuotto on nyt 5,28 prosenttia ja on lähellä 5,5-5,7 prosentin aluetta, minkä jotkut pankkiirit uskovat luovan suuria paineita Italian rahoitukselle”, kertoo uutistoimisto Reuters.

Samanaikaisesti neuvottelut pankkien osallistumisesta kriisimaiden tilanteen hoitokustannuksiin ovat polkeneet paikallaan. “Yli kahden viikon pituiset neuvottelut pankkiireita edustavan Institute of International Finance -etujärjestön kanssa eivät ole käytännössä edenneet lainkaan yrityksissä kehittää kaikille osapuolille kelpaavaa menettelyä”, kertoo Reuters.

EUobserver: Merkel calls for Italian ‘frugality’ amid fears of crisis contagion (11.7.11)

Reuters: Exclusive: EU calls emergency meeting as crisis stalks Italy (10.7.11)

Avainsanat: , , , ,

2 kommenttia
Kommentoi »

  1. “Yli kahden viikon pituiset neuvottelut pankkiireita edustavan Institute of International Finance -etujärjestön kanssa eivät ole käytännössä edenneet lainkaan yrityksissä kehittää kaikille osapuolille kelpaavaa menettelyä”, kertoo Reuters.

    Mitä helvettiä? Ei pankkien kanssa enää pidä neuvotella. Pankit jonoon ja ne 10 prosenttia, jotka ovat vähiten valmiita joustamaan valtioiden ja kansalaisten etuja turvaaviin vaatimuksiin (mm. korkokatto valtionlainoille), likvidoidaan automaattisesti, sitten sanellaan ehdot ja likvidoidaan toiset 10 prosenttia ihan varmuuden vuoksi. Tämän julkisen nöyryytyksen jälkeen loput pankit voidaankin sosialisoida ilman korvausta, koska ne ovat joka tapauksessa teknisesti vararikossa. (Tässä vaiheessa ne ei uskaltaisi ehkä edes nurista enää…)

  2. Olen kyllä Miikan kanssa jyrkästi erimieltä, kyllä pankkien kanssa pitää neuvotella. Saunan takana.

Kommentoi