Toimittajilta tuomio News of the Worldin lopetukselle

10.7.2011 | Eurooppa, Uutiset

Toimittajien ammattijärjestö NUJ tuomitsee sanomalehti News of the Worldin lakkauttamisen ja johdon vastuunpakoilun, kertoo liiton tiedote.

Brittiläisen sanomalehti News of the Worldin omistajat päättivät lakkauttaa lehden sen jälkeen kun julkisuuteen tuli epäilyjä, että lehden toimituksessa olisi salakuunneltu ihmisten puheluita ja lahjottu poliisia tietojen saamiseksi. Toimittajien ammattiliitto NUJ:n mukaan lakkauttaminen on kuitenkin vain lehden taustalla olevien News International ja News Corporation -yhtiöiden sekä mediamoguli James Murdochin silmänkääntötemppu, jonka avulla yritetään irrottautua vastuusta.

“Lehden lakkauttaminen ja yli 200 työntekijän erottaminen Iso-Britanniassa ja Irlannissa sekä lukuisten freelancereiden jääminen ilman työtä on kyynistä opportunismia”, sanoo NUJ:n pääsihteeri Michelle Stanistreet. “Murdoch uskoo selvästi tämän lopettavan skandaalin, poistavan esteen BSkyB-kaupan tieltä ja päästävän johtoportaan pälkähästä. Mutta tämä ei onnistu. Tavalliset journalistit eivät ole tuhonneet lehden uskottavuutta – sen ovat tehneet Murdochin omat johtajat.”

BSkyB-kaupalla viitataan Murdochin perheen johtaman News Corporationin pyrkimyksiin ostaa British Sky Broadcasters -satelliitti-TV-kanava. Iso-Britannian hallituksen on vielä hyväksyttävä kauppa.

NUJ:n tiedotteen mukaan omistajayhtiö on yrittänyt koko skandaalin ajan uskotella, että syypäitä ovat pari kuritonta toimittajaa, mutta “tämän viikon järkyttävät paljastukset osoittavat täysin selvästi johdon piirissä vallinneen järjestelmällisen korruption, jota johtivat [lehden päätoimittajina toimineet] Rebekah Brooks ja Andy Coulson.”

Coulson toimi aiemmin pääministeri David Cameronin edustajana, kertoo The Guardian. Brooks puolestaan lukeutuu nykyisin News Internationalin johtoon.

The Guardian: Andy Coulson arrested over phone-hacking allegations (8.7.11)

BBC: News of the World to close amid hacking scandal (7.7.11)

The Guardian: News of the World paid bribes worth £100,000 to up to five Met officers (7.7.11)

NUJ: NUJ condemns Murdoch’s closure of the News of the World (7.7.11)

Variety: U.K. gov’t won’t rush BSkyB deal (20.5.11)

Avainsanat: , , , , , , ,

Kommentoi