Ruotsissa valmistellaan Assangen luovutusta USA:han

8.12.2010 | Eurooppa, Uutiset

Ruotsi on jo käynyt epävirallisia keskusteluja Yhdysvaltain kanssa Julian Assangen luovuttamisesta, kirjoittaa The Independent.

WikiLeaksin keulahahmo Julian Assange pidätettiin Lontoossa eilen, kun hän ilmoittautui vapaaehtoisesti poliisille. Ruotsi on pyytänyt hänen luovuttamistaan, sillä häntä epäillään maassa seksuaalirikoksista. Assange on kiistänyt syytteet.

“Yhdysvaltain oikeusministeriö harkitsee Assangen syyttämistä vakoilusta, koska hänen verkkosivunsa julkaisi ennennäkemättömän määrän salaisia, diplomaattisia yhdysvaltalaisasiakirjoja”, The Independent kirjoittaa. “Useat oikeistolaiset amerikkalaispoliitikot vaativat hänen syyttämistään ja jopa teloittamistaan”.

Lehden haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan Assangea ei pyydetä luovutettavaksi Yhdysvaltoihin, ennen kuin maan hallitus on asettanut hänet syytteeseen. “Yritykset viedä hänet Amerikkaan tulisivat ajankohtaisiksi vasta, kun kaikki oikeustoimet saadaan päätökseensä Ruotsissa.”

Eräs Assangen asianajajista, John Jones, selvitti pidätyksen yhteydessä viime viikkojen sekavaa prosessia.

“Herra Assange on useita kertoja pyytänyt, että häntä koskevat syytteet toimitettaisiin hänelle kielellä, jota hän ymmärtää. Ruotsalainen syyttäjä on jättänyt tämän huomiotta. Eräs toinen ruotsalainen syyttäjä luopui jutusta jo aikaisessa vaiheessa todisteiden puutteen vuoksi, ja juttu otettiin uudelleen esiin Göteborgissa Tukholman sijaan.”

The Independent: Assange could face espionage trial in US (8.12.10)

Avainsanat: , , ,

2 kommenttia
Kommentoi »

 1. Amazonin, PayPalin ja kumppaneiden lisäksi myös VISA ja MasterCard ovat nyt liittyneet WikiLeaksin saartoon:

  A spokesman for Visa E said: “Visa Europe has taken action to suspend Visa payment acceptance on WikiLeaks’ website pending further investigation into the nature of its business and whether it contravenes Visa operating rules.” A MasterCard spokesman said: “MasterCard is currently in the process of working to suspend the acceptance of MasterCard cards on WikiLeaks until the situation is resolved.
  http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/assange-could-face-espionage-trial-in-us-2154107.html

  Jos Assange olisi kiinalainen, hänelle olisi jo myönnetty Nobel, ja koko “kansainvälinen yhteisö” olisi hänen tukenaan…

  Muuta hauskaa: aiemmin mm. New Yorkin Columbia-yliopisto oli “varoittanut” opiskelijoita tutustumasta WikiLeaksin vuotamaan materiaaliin, mutta perääntyi sitten:

  Days after Columbia University’s School of International and Public Affairs (SIPA) caused an uproar by warning its students against linking to WikiLeaks or discussing the secret-spilling website’s latest cache of diplomatic cables online, the prestigious training ground for future diplomats has changed tack and embraced free speech.

  Last week, the SIPA Office of Career Services sent an e-mail to students saying that an alumnus who works at the U.S. State Department had recommended that current students not tweet or post links to WikiLeaks, which is in the process of releasing 250,000 U.S. diplomatic cables — many of them classified — because doing so could hurt their career prospects in government service.
  http://www.wired.com/threatlevel/2010/12/columbia-wikileaks-policy/

  Myös ainakin Yhdysvaltain energiaviraston työntekijöiltä on estetty pääsy WikiLeaksiin:

  U.S. government scientists are being blocked from accessing WikiLeaks’ Web sites for fear it will “contaminate” their computers, CNET has learned. Starting last week, Department of Energy installations began barring access to WikiLeaks and its myriad of mirror sites, which have been disclosing confidential State Department documents on a daily basis.
  http://news.cnet.com/8301-31921_3-20024766-281.html

 2. voiskohan jenkit luovuttaa g.bush jr haagin tuomioistuimeen sota rikoksista jos hurrit luovuttaa assangen vakoilusta niille ?eikö se olis tasapuolista?ai niin eihän jenkit tiedä tasapuolisuudesta mitään nehän on aina oikeassa mitä vaan ne tekee esim ruumis kasoja ympäri maailmaa oikeuttamalla tekonsa sillä että ne oli terroristejä tai jotain ameriikan vihollisia ja todellinen syy on usein öljy,tällä hetkelläkin irakia lypsetään öljystä, mutta jenkit nehän vapautti irakin diktaattorista mutta tais käydä toisin päin.pitäisi olla enemmän tämmöisiä MIEHIÄ kuin assange niin saataisi me tavalliset pulliaiset tietää maailman/päättäjien tekemät epäkohdat päivän valoon,viittaan kintaalla näihin assangen syytöksiin raiskaukset ym se paistaa läpi että se on pelkkää ajojahtia,luulevat että eihän tavallinen kadun tallaaja pysty ajattelemaan omilla aivoilla ja propaganda uppoo niihin kuin veitsi voihin, herätkää!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sitten meillä on ulkoministeri jonka nenä on niin syvällä jenkien takalistossa että ei näy kuin kanta päät.en jaksa enempää vuodatella tästä asiasta vaika asiaa olis enemmän kuin kuin monessa romaanissa enkä tarkoita tällä mustalaisia.

Kommentoi