Britanniallakin kiinteät yhteydet islamisteihin

8.7.2010 | Uutiset

Terrorismin uhka Iso-Britanniassa on osittain seurausta maan omasta tuesta islamistiryhmille menneinä vuosikymmeninä, kirjoittaa Mark Curtis.

Viisi vuotta sitten Lontoossa pommi-iskun tehneistä islamisteista kaksi oli saanut oppinsa Pakistanissa Harkat ul-Mujahideen -nimisen järjestön koulutusleirillä. Iso-Britannian tiedustelupalvelu MI6 oli tukenut järjestön nykyisiä aktiiveja kouluttaneita tahoja 80-luvulla Neuvostoliiton miehittäessä Afganistania.

Yksi MI6:n kouluttamista islamisteista on nykyinen talibankomentaja Jalalludin Haqqani, kirjoittaa Mark Curtis The Guardianissa. “Toinen vanha tuttu on afgaanikomentaja Gulbuddin Hekmatyar, joka tunnetaan säälimättömänä tappajana. Hän sai salaista apua ja koulutusta 1980-luvulla ja kävi jopa brittihallituksen vieraana”, Curtis jatkaa. “Britannia tuki juuri Hekmatyaria tämän suorittaessa salaisia operaatioita Neuvostoliittoa vastaan sen muslimitasavalloissa.”

Curtis kuitenkin huomauttaa, että Iso-Britannian tuki terroristeille ei kuulu vain historiaan, sillä esimerkiksi Jugoslavian pommitusten aikaan 1999 Tony Blairin hallitus tuki salaa Kosovon vapautusarmeijan (KLA) sotilaita NATO:n apujoukkoina, vaikka järjestöä julkisesti nimittettiin terroristijärjestöksi. “Erästä KLA:n yksikköä johti Ayman al-Zawahiri, Bin Ladenin oikea käsi. Blairin ‘humanitaarisen intervention’ tämä puoli jää sopivasti sivuun useimmissa sodan tapahtumien kuvauksissa.”

Iso-Britannian miehittäessä Etelä-Irakia se teki yhteistyötä shiialaisten aseistettujen ryhmien kanssa ja käytännössä luovutti alueen hallinnan niille vetäytyessään. Lisäksi maa tukee Pakistanin hallitusta, joka on Talibanin tärkein suojelija ja joka käy sotaa Kashmirin alueesta Intian kanssa, Curtis arvostelee.

The Guardian: Bin Laden, the Taliban, Zawahiri: Britain’s done business with them all (5.7.10)

Avainsanat: , , , , , ,

Kommentoi