Sveitsi kieltää minareettien rakentamisen

2.12.2009 | Uutiset

Sveitsin kansanpuolueen käynnistämä kansanäänestys minareettien rakentamisen kieltämiseksi meni sunnuntaina läpi 58 prosentin kannatuksella.

Sveitsissä on tällä hetkellä 150 moskeijaa, joista neljässä on minareetti. Maan väestöstä noin viisi prosenttia on muslimeja, joista suurin osa on peräisin Turkista ja Kosovosta. Minareettien ja islamin vastustajien mukaan minareetit eivät ole välttämättömiä uskonnon harjoittamiseksi, vaan ne ovat uskonnollisia symboleja, jotka viitoittavat tietä islamilaisen lain käyttöönottoon Sveitsissä.

Kansanäänestyksessä 57,5 prosenttia äänestäneistä kannatti minareettien kieltämistä. Äänten enemmistön lisäksi hanke sai myös taakseen kantonien enemmistön, joten siitä tulee osa Sveitsin perustuslakia. Äänioikeutetuista 53 prosenttia äänesti.

“Meillä ei ole mitään muslimeja vastaan, mutta emme halua minareetteja”, parlamentin jäsen ja kansanpuolue SVP:n edustaja Oskar Freysinger kertoi viime keväänä BBC:lle, kun puolue keräsi nimiä kansanäänestyksen järjestämistä varten. “Minareetit ovat aggressiivisen, poliittisen islamin symboleja, islamilaisen lain symboleja. Samalla hetkellä kun Euroopassa on minareetteja, islam on ottanut vallan”, hän sanoi. “Minareettien kieltäminen lähettäisi voimakkaan viestin siitä, että meidän eurooppalaiset ja sveitsiläiset lakimme tulee hyväksyä.”

SVP on Sveitsin parlamentin suurin puolue, ja sillä on parlamentin 200 paikasta 62.

Äänestyksen tulos on järkyttänyt Sveitsin muslimeja. “En sulje pois mahdollisuutta, että Sveitsin muslimit vievät asian oikeuteen, todennäköisesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Strasbourgiin”, maan islaminuskoisten yhteistyöjärjestön puheenjohtaja Farhad Afshar kertoi Bloomberg.comille.

Yhdysvaltalainen professori Juan Cole vertaa Sveitsin päätöstä Qatarissa noudatettavaan uskontopolitiikkaan. “Qatar on sallinut kristillisten kirkkojen rakentamisen, mutta niissä ei saa olla torneja tai kelloja. Tämä on Sveitsin käytännön peilikuva. Sveitsi on näin vuosisatoja kestäneen sivistyksen ja valistuksen tavoittelunsa päätteeksi päässyt juuri ja juuri samalle suvaitsevuuden tasolle kuin tuo pieni Persianlahden wahhabilainen maa, jonka asukkaista suurin osa oli beduiineja sata vuotta sitten.”

Bloomberg.com: Swiss Ban on Minaret Construction May Prompt Legal Challenges (30.11.09)

Juancole.com: Swiss Islamophobia Betrays Enlightenment Ideals (30.11.09)

NY Times: Swiss Ban Building of Minarets on Mosques (29.11.09)

BBC: Swiss move to ban minarets (28.5.09)

Avainsanat: , , , ,

Kommentoi