Italian oikeistoa yhdistyy uuteen suurpuolueeseen

31.3.2009 | Uutiset

Italian kaksi suurinta oikeistopuoluetta on yhdistynyt viime perjantaina. Uuden puolueen odotetaan nousevan europarlamentin konservatiiviryhmän suurimmaksi ensi kesän eurovaaleissa.

Pääministeri ja mediamiljardööri Silvio Berlusconin puolue Forza Italia (FI) on tehnyt pitkään yhteistyötä Kansallisen liiton (Alleanza Nazionale, AN) kanssa, jonka johtohahmoihin puolestaan kuuluu Gianfranco Fini. Keskustaoikeistolaisen Forza Italian kokoonpano on kirjava, sillä sen perustamiseen vuonna 1993 osallistui konservatiiveja, liberaaleja ja sosiaalidemokraatteja. AN taas on kannattanut perinteisiä arvoja, lakia ja järjestystä sekä Israelia, Yhdysvaltoja ja EU:ta.

Fini on koettanut luoda AN:stä kuvaa tavallisena konservatiivipuolueena, mutta tiettyä painolastia kuitenkin merkitsee edelleen se, että AN on muodostettu vuonna 1995 purkautuneen uusfasistisen puolueen, MSI:n, raunioille. Myös Finin omat lausunnot, joissa hän on mm. puolustanut Benito Mussolinia ja italialaisen fasismin saavutuksia, ovat vielä muistissa.

Uuden puolueen nimi on Vapauden kansa (Il Popolo della Liberta, PdL). Puolue liittyy europarlamentissa Euroopan kansanpuolueen ja Euroopan demokraattien ryhmään, johon FI on kuulunut. Suomesta ryhmään kuuluvat Kokoomuksen euroedustajat.

Euobserver: Italian right-wing merger to shake up EU parliament politics (27.3.09)

Avainsanat: , , , ,

Kommentoi