Kuubasta löytynyt öljy muuttaa USA:n suhdetta saarivaltioon

1.11.2008 | Uutiset

Kuuban rannalta Meksikonlahdesta löytynyt merkittävä öljyesiintymä luo Kuuballe sekä mahdollisuuksia että riskejä suhteessaan Yhdysvaltoihin. Kuubalainen tutkija Luis René Fernįndez kommentoi, ettei nelikymmenvuotinen kauppasaarto varmasti yhdessä yössä lopu, mutta näin suurille taloudellisille intresseille löytyy lobbaajia, jotka haluavat poistaa kaupankäynnin esteet.

Jos Kuuban löytämä öljyvaranto osoittautuu suureksi, maa kohtaa myös riskejä. Suuri öljyntuottaja niin lähellä Yhdysvaltoja ei Fernįndezin mukaan voi sulkea pois Yhdysvaltojen sotilaallisen iskun mahdollisuutta, vaikkei hän sitä todennäköisenä pidäkään. Hän odottaa öljyn vahvistavan Kuubaa niin taloudellisesti kun poliittisestikin.

Patricia Grogg: A Thaw Fuelled by Oil? (IPS 29.10.2008)

Avainsanat: ,

2 kommenttia
Kommentoi »

 1. Olen perustanut facebookiin ryhmän, “Solidaarisuutta Kuuban jälleenrakennustyölle”. Tervetuloa mukaan ryhmään sekä osallistumaan konkreettisesti Suomi-Kuuba-seuran järjestämään keräykseen tornadotuhojen korjauksien avustamiseksi. Suomi-Kuuba-seura kerää varoja hurrikaanituhojen korjaamiseen ja jälleenrakennukseen. Voit osallistua keräykseen lahjoittamalla Suomi-Kuuba-seuran keräystilille 800010-00353236 sopivaksi katsomasi summa. Merkitse viestiksi \\\\\\\”Hurrikaanikeräys\\\\\\\”.
  Keräyslupa OKH521A (Etelä-Suomen lääninhallituksen päätös 7.10.2008).
  Keräyksen toimeenpanoaika: 7.10.2008 – 6.10.2010 koko maassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Luvan saaja ja keräyksen toimeenpanija: Suomi-Kuuba-seura ry.

 2. Saattaa käydä niinkin ettei Obaman hallinto kykene saamaan aikaan niin suurta muutosta maan ulkopolitiikassa silloinkaan kun sillä olisi kiire USA:n kannalta.

  Muistaakseni, oisko kymmenisen vuotta sitten, USA:n rahamiesten keskuudessa oli aika katkeraa polemiikkia Kuuban kauppasaartoa kohtaan. Katkerimmat öljyalan bisnesmiehet syyttivät silloista hallintoaan Perl Harbour politiikasta jolla japanilaiset rantautetaan aivan USA:n rantavesien tuntumaan öljyä pumppaamaan.
  Silloin jotkin Yhdysvaltalaiset öljy-yhtiöt halusivat Kuuban aluevesille oljyn tuotantoon, mutta lupaa ei herunut.

  Tilanne saattaa toistua. Kuuballa on mistä valita jos se tarvitsee suurta öljyalan toimijaa kumppanikseen.

Kommentoi