Suomi vetäytyy pohjoismaisen saamelaissopimuksen valmistelusta

31.10.2008 | Uutiset

Suomi on päättänyt vetäytyä pohjoismaisen saamelaissopimuksen valmistelusta, joka olisi tunnustanut ja suojannut saamelaisten aseman Suomen, Norjan ja Ruotsin yhteisenä alkuperäiskansana. Suomen päätös harmittaa sopimuksen valmisteluun osallistunutta kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheininiä. Kolmen vuoden valmistelun jälkeen asiantuntijaryhmään kuulunut oikeusministeriön virkamies löysi tekstistä “koko joukon ‘ongelmia’, joiden varjolla asia nyt on katsottu liian ‘vaikeaksi’ Suomelle”, Scheinin kirjoittaa kolumnissaan Turun sanomissa. “Ongelmia” aiheuttivat mm. kohdat, jollaiset löytyvät Suomen perustuslaistakin ja joita Suomi on ollut ajamassa YK:ssa.

“Puunjalostusteollisuuden halvasta raaka-aineesta huolta pitävä metsähallitus ja puolirasistiset kansankiihottajat Ylä-Lapissa olivat pitkään tehneet pohjatyötä, mutta ulkoministeriö ja oikeusministeriö olivat yleensä jaksaneet puolustaa saamelaisen kansan olemassaoloa ja oikeuksia”, Scheinin sanoo pettyneenä.

Turun sanomat: Martin Scheininin kolumni: Saamelaissopimuksen kohtalo hävettää (29.10.08)

Saamelaiskäräjät: Parlamentaarikkojen konferenssi kiirehtii pohjoismaista saamelaissopimusta ja ILO-sopimusta (30.10.08)

Avainsanat: , , ,

Tätä merkintää ei voi kommentoida