Kommunistisen puolueen manifesti

26.8.2008 | Kirjasto

Tämä edelleen ajankohtainen yhteiskuntatieteiden klassikko julkaistiin Euroopan “hulluna vuotena” 1848. Karl Marxin työtoverinsa Friedrich Engelsin luonnoksen pohjalta kirjoittama pamfletti oli Kommunistien liiton ohjelmajulistus ja myös tavoiteohjelma.

Osa teoksen sisällöstä vanhentui nopeasti kumouksellisen liikehdinnän rauhoituttua, mutta tämän terävän tekstin vaikutus tuli ulottumaan sukupolvien päähän ja innostaa työläisiä ympäri maailman tänäkin päivänä. Tämä Jukka Karvosen taittama pdf-julkaisu on kaunein ja kattavin Kommunistisen puolueen manifestista saatavilla oleva online-versio.

Karl Marx ja Friedrich Engels: Kommunistisen puolueen manifesti (PDF)

Avainsanat: , , ,

5 kommenttia
Kommentoi »

 1. Hei,

  Linkit Manifestiin ja sitä aiemmin julkaistuihin kirjoihin eivät toimi.

 2. Juu, kiitos. Päivityksen yhteydessä aluksi kaikki linkit menivät “rikki”. Nyt pelaavat.

 3. Kuka on suomentaja ja minä vuonna teksti on julkaistu?

 4. @nio: En tiedä, mutta ainakaan kyseessä ei ole 6-osaisissa Valituissa julkaistu teksti (eikä 3-osaisissa Valituissa, joista teksti on 6-osaiseen otettu).

  Asko Helmisen Marxin ja Engelsin suomennettujen teosten bibliografian (julkaistu teoksessa MEGA-Marx, Vastapaino 2011) mukaan Kommunistisen puolueen manifesti on suomennettu/julkaistu 17 eri versiona vuosien varrella (emt., s. 199–200). Monien tekstien suomentaja ei ole tiedossa, kuten ei esim. 6-osaisen Valittujen manifestitekstin suomentaja.

  Jos tarvitset manifestin tekstiä, jonka lähde on varmasti tiedossa, katso Marxist Internet Archiven suomenkielisellä osastolla julkaistua tekstiä. Se on otettu 6-osaisista Valituista.
  http://marxists.org/suomi/marx/1848/kommunistisen-puolueen-manifesti/index.htm

 5. […] löytyy Pääomasta (1867): “väkivalta on historian kätilö” [5]. Itse asiassa jo Kommunistisen puolueen manifestissa (1848) sivutaan kysymystä vallankumouksellisesta väkivallasta, joskin erityisesti Pariisin […]

Kommentoi